Ο Χολαργός
Στην αρχαιότητα ο σημερινός Χολαργός αποτελούσε έκταση της περιφέρειας του Αθηναϊκού Δήμου Φλύας, (Χαλάνδρι). Αρχαιολογικά ευρήματα μαρτυρούν τον εποικισμό της περιοχής από την Πρωτοελλαδική περίοδο. Τα ευρήματα αυτά εντοπίζονται στους πρόποδες του Υμηττού. Τα επόμενα μαρτυρούν την ύπαρξη ζωής κατά τους κλασικούς και ελληνιστικούς χρόνους. Πολλά ταφικά μνημεία χρονολογούνται στον 5ο και 4ο αιώνα π.Χ. Ενδείξεις ζωής υπάρχουν και από τα ρωμαϊκά, τα βυζαντινά και τα υστεροβυζαντινά χρόνια. Κατά την Τουρκοκρατία η γη του Χολαργού παραμένει έρημη.
Την 1 Μαρτίου του 1926 ιδρύεται ο συνεταιρισμός “εταιρεία Αγροπόλεων” με σκοπό την αναζήτηση έκτασης προς δόμηση. Ιδρυτής αυτής ήταν ο Παναγιώτης Βουτσινάς. Το πρώτο σπίτι κατασκευάστηκε από αυτή την Εταιρεία. Ήταν η διώροφη έπαυλη του ιδρυτή της, Παναγιώτη Βουτσινά, στη συμβολή της Λεωφόρου Περικλέους με την οδό Ευριπίδου. Στις 10 Αυγούστου του 1937, το Κοινοτικό Συμβούλιο Χολαργού αποφάσισε η οδός Ευριπίδου να μετονομαστεί τιμητικά σε οδός Παναγιώτου Βουτσινά.
Ο τότε Πρόεδρος της Κοινότητας Χολαργού Νικόλαος Βιτάλης τοποθέτησε δίπλα στην είσοδο της επαύλεώς του μια μαρμάρινη πλάκα η οποία έγραφε: Στον Παναγιώτην Βουτσινάν, ιδρυτήν του Χολαργού, τιμής ένεκεν. Τον Ιούλιο του 1962 ξεκίνησε να χτίζεται ο Ιερός Ναός της Παναγίας Φανερωμένης Χολαργού στην ομώνυμη πλατεία στη θέση ενός μικρού Ναού με το ίδιο όνομα που κατεδαφίστηκε. Ανάμεσα σε αυτούς που έκαναν δωρεές για να χτιστεί ο Ναός αυτός, ήταν και ο Βουτσινάς, αλλά εμπνευστής του σχεδίου ήταν ο ιερέας Ιωάννης Βεντούρης.
Αυτόνομη κοινότητα το 1930 ο Χολαργός
Υπαγόταν στην διοικητική περιφέρεια της κοινότητος Χαλανδρίου και το 1930 αποσπάται από το Χαλάνδρι και ανακηρύσσεται αυτόνομη κοινότητα. Κατά την περίοδο της κατοχής, μονάδα του ιταλικού στρατού καταλαμβάνει τον Χολαργό και εγκαθιστά το αρχηγείο της. Με την επέλαση των Γερμανών, δε, σταματά η οικοδομική δραστηριότητα, ενώ η απελευθέρωση του ελληνικού έθνους βρίσκει την περιοχή σε πολύ άσχημη κατάσταση.
Ο Χολαργός ανοικοδομείται σιγά σιγά από τις στάχτες του, με τους κατοίκους του να στρέφονται στο μικρεμπόριο ώστε να μπορέσουν να σταθούν στα πόδια τους και να ξανακτίσουν την πόλη τους. Η πρώτη οικιστική ανάπτυξη του Χολαργού ξεκινά με το έναυσμα της εσωτερικής μετανάστευσης των Αθηναίων κατά τη δεκαετία του 1960, οπότε και δίνεται το έναυσμα για τη μαζική δόμηση της περιοχής. Η περίοδος αυτή άλλωστε έχει ταυτιστεί στην Αθήνα με την ανάγκη προς αποκατάσταση των κατοίκων της πρωτεύουσας με κάθε τρόπο. Η δεκαετία αυτή, όπως επίσης και η επόμενη, αφήνουν το στίγμα τους στη σημερινή μορφή της περιοχής. Οι χαρακτηριστικές πολυκατοικίες μαζικής κατοίκησης που οικοδομούνται και στο κέντρο των Αθηνών αντικαθιστούν τις γραφικές επαύλεις και τα καλαίσθητα αρχοντικά του παλιού Χολαργού.
Το Πεντάγωνο
Σε δεύτερη φάση, η λειτουργία του ελληνικού “Πενταγώνου” στα σύνορα με το κεντρικό τομέα Αθηνών και ο οικοδομικός κορεσμός του γειτονικού Παπάγου από εργαζόμενους στρατιωτικούς έδωσε κίνητρα για την προτίμηση του Χολαργού. Μέσα στα επόμενα χρόνια, με την ανάπτυξη των γειτονικών του Δήμων Χαλανδρίου και Αγίας Παρασκευής και την καθιέρωση του όρου “Βόρεια Προάστια”, ενός όρου γεωγραφικά αφηρημένου για εκείνη την εποχή, μεγάλωσε ακόμη περισσότερο η αξία των ακινήτων.
Σήμερα ο Χολαργός είναι μια από τις περιοχές που πολλοί Αθηναίοι την επιλέγουν για να κατοικήσουν. Σ αυτό συμβάλλει σημαντικά η μικρή απόστασή του από το κέντρο της Αθήνας. Επιπλέον είναι περιοχή με έντονη επιχειρηματική και ψυχαγωγική δραστηριότητα.
Αποφράξεις Χολαργός
Η εταιρεία Αποφράξεις Χολαργός συνδράμει στην ομαλή λειτουργία των δρόμων της πόλεως και στην εύκολη μετακίνηση κατοίκων και μη. Αναλαμβάνει όλες εκείνες τις εργασίες που αφορούν στα αποχετευτικά δίκτυα στην πόλη, με πλήρη επιτυχία και αποτελεσματικότητα. Η Αποφράξεις Χολαργού διαθέτει τα πιο σύγχρονα μηχανήματα της αγοράς και ένα άρτια εκπαιδευμένο προσωπικό. Λειτουργεί και εξυπηρετεί τις ανάγκες των κατοίκων του Χολαργού 7 ημέρες την εβδομάδα, όλο το 24ωρο. Αποφράξεις Χολαργός: σεβασμός στο περιβάλλον, καθαρή πόλη, χαρούμενοι κάτοικοι!
Πηγή: wikipedia